Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров. От

...
Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров. От
Коментари Харесай

Скандалът в Народния: Ще накаже ли министър Найденов директора Василев

Това съобщи пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

 

„ От мен се желае да отвръщам на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално. Неправилното не е раздялата сред двамата, погрешен е методът. Актьорите, които пазят Морфов, скочиха и желаеха от мен да санкционира шефа, макар че няма правни учредения за това, т.е. приказваме за едно предпочитание за линч. Това е нещо, което е назад на правова страна, към която се стремим ", сподели още той

Служебният министър акцентира, че от 2014 година културните институции имат извоювана сравнителна автономия, която е разказана и в Закона и в длъжностните характерности на шефовете и Министерството на културата няма право да им се меси.

" Внесъл съм признат от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона, който би трябвало да бъде импортиран в 49-ото Народно заседание, който планува шефовете на държавните културни институти да се регистрират годишно за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до наказания. Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа ", уточни Найден Тодоров.

По думите му Васил Василев не може да бъде избран като несръчен шеф на Народния спектакъл, тъй като " през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович, това не е тъкмо формулировка за несръчен ".

Тодоров съобщи, че ще работи за това да събере шефа Васил Василев и режисьора Александър Морфов: " Надявам се срещата да се реализира, тъй като имам вяра, че макар събитията, които се случиха, в никакъв случай не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв метод. Това е единственият път напред ".

Министър Тодоров заяви, че персонално е приказвал с Василев, който е заречен пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния спектакъл.

" Опитвам се да трансформира единните разходни стандарти на културните институти и да реализира завишаване на дотацията им по отношение на приходите им, което да даде опция на шефовете да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са подготвени, ще внесем предлагането в Министерски съвет.... Повишението на дотацията ще бъде над 50% ", заяви служебният министър и съобщи подготвеност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР